Luk
Ring til vores afdeling i København +45 70 27 70 91
Ring til vores afdeling i Aarhus +45 70 27 70 12
Salg Vicedirektør Martin Møller +45 22 15 77 99 Presse Kommunikationschef Marlene Nybro Thomsen +45 27 28 48 01 Ekspertrådgivning Kontakt en af vores specialister Direktion Direktør Ole Lehrmann Madsen +45 20 15 44 51
Skriv til os
Close
Ring til vores afdeling i København +45 70 27 70 91
Ring til vores afdeling i Aarhus +45 70 27 70 12
Salg Vicedirektør Martin Møller +45 22 15 77 99 Presse Kommunikationschef Marlene Nybro Thomsen +45 27 28 48 01 Ekspertrådgivning Kontakt en af vores specialister Direktion Direktør Ole Lehrmann Madsen +45 20 15 44 51
Skriv til os
Luk
Modtag Alexandras nyhedsbrev Indtast din e-mail
Modtag Alexandras nyhedsbrev Close Indtast din e-mail
PROJEKTSTATUS: Afsluttet OPSTART: jun. 2001 AFSLUTTET: jun. 2010

Kirurgisk simulator til hjertekirurgi 

ProjektbeskrivelseProject description

 

I et tværvidenskabeligt samarbejde mellem børnehjertekirurger og dataloger har vi arbejdet på at give kirurger en bedre forståelse for konkrete hjertefejl som en del af deres planlægning og træning.

Vores bud er en computersimulation af børnehjertekirurgi. Hjertemodellerne i simulatoren er konstrueret på baggrund af MR-scanninger af den aktuelle patient, så der trænes og planlægges baseret på den korrekte morfologi.

Projektet har arbejdet på både tekniske og kliniske forskningstemaer. På den tekniske side har vi arbejdet på at øge hastigheden af de beregninger, der er nødvendige for at kunne give et realtids billede af hjertet under påvirkning af instrumenter. På den kliniske side har vi arbejdet med evalueringen af hjertesimulatoren som præ-operationelt værktøj.

Hør forsknings- og innovationschef Jesper Mosegaard fortælle om:
 potentielle anvendelsesmuligheder
 potentielle samarbejdspartnere

ForskningsresultaterResearch results

 

Hjerteprojektet har konkret resulteret i Jesper Mosegaard's ph.d.-afhandling "Cardiac Surgery Simulation - Graphics Hardware meets Congenital Heart Disease", som blev forsvaret i oktober 2006 ved bedømmelseskomiteen: Dr. Mark Harris, Nvidia London, Professor Peter Johansen, Datalogisk Institut, Københavns Universitet og Professor Mogens Nielsen, Datalogisk Institut, Aarhus Universitet.

Hjertesimulatoren og de involverede værktøjer til konstruktion af patientspecifikke hjertemodeller har nået en stabilitet, der har gjort det muligt at demonstrere hjertesimulatoren ved SIGGRAPH, den førende computergrafik konference, samt ved "the 36th Nordic Paediatric Cardiology Meeting" i Århus.

Dette har ligeledes gjort det muligt at publicere kliniske artikler om anvendelsen af kirurgisk simulation til evaluering af snit i børnehjerter.

ForretningsresultaterBusiness results

 

SamarbejdspartnereProject partners

Budget og finansieringBudget and funding

Projektet er bl.a. finansieret af:


ISIS Katrinebjerg sitets ISIS Katrinebjerg

Det samlede projektbudget, fordelt på projektets partnere er: kr. 1.500.000,00

Ønsker du yderligere information om dette projekt kan du henvende dig til Jesper Mosegaard.

Teknologi og metoderTechnology and methods

 

Simulatoren til hjertekirurgiske indgreb er blevet realiseret ved at udnytte den moderne grafikprocessor (GPU) som parallel supercomputer.

Vi har dermed forøget hastigheden for algoritmen der beregner vævsdeformation med en faktor 50, sammenlignet med en traditionel CPU-implementation. For at få en endnu højere visuel kvalitet fra MR-data har vi endvidere udviklet en nyskabende separation mellem den deformerbare geometri og den visualiserede overflade, således at den deformerbare geometri kan "styre" en endnu højere visuel overflade model. 

Sidst men ikke mindst har vi udviklet en GPU-baseret "force-feedback" beregning, således at kirurgen kan mærke hjertet igennem haptic-enheder.

Simulatoren er udviklet i tæt samarbejde med hjertekirurger fra bl.a. Skejby Sygehus, hvor teknikere og kirurger har udvekslet viden og ideer for at realisere visionen om en kirurgisk simulator til kirurgi på børn med medfødte hjertefejl.

MedarbejderePeople

Kontakt
Jesper Mosegaard
Lab Manager, Computer Graphics
Computer Graphics Lab
+45 21 66 53 65
Nygaard bygningen, 3. etage lokale 305
Relaterede links

 ‭(Skjult)‬ Projekt - skjul forretningsresultater