Alexandra Instituttet A/S // Aktuelt // Nyheder // Nyheder 2014 // Svenske skoleelever tester danskudviklet NemID-afløser

Svenske skoleelever tester danskudviklet NemID-afløser

Artikel

20-01-2014

Svenske skoleelever tester danskudviklet NemID-afløser

Skoleelever bruger hver uge mange timer på forskellige steder på nettet. Mange tjenester kræver, at man oplyser brugernavn og password. Men som beskyttelsen er i dag, er der stor risiko for, at identitetsoplysningerne bliver misbrugt eller falder i de forkerte hænder.

Lige nu arbejder et stort EU-projekt på at udvikle en standard, der beskytter brugerens personlige identitetsoplysninger. Danske forskere fra Alexandra Instituttet har udviklet en løsning, der fungerer ved hjælp af et id-kort, der er forbundet til en computer. Løsningen bliver i øjeblikket testet af ca. 300 svenske skoleelever på Norrtullskolan, der ligger nord for Stockholm.

Skoleeleverne bruger det til et pædagogisk forum som både elever, lærere og forældre har adgang til. Her kan eleverne gå ind og snakke sammen. Det giver mulighed for at være anonym, samtidig med at eleverne er logget ind, forklarer projektleder Göran Hånell fra Norrtullsskolan.

- Det giver også mulighed for at udveksle følsomme dokumenter med en elev. Det kan være alt fra dokumentation for fremmøde, til at man skal være sikker på, at det rent faktisk er en værge til en bestemt elev, jeg som lærer er i kontakt med, siger Göran Hånell til SVT.se.

Giver frit løb for personlig mening

Projektet kører fra 2012 til 2015, og ud over Norrtullsskolan medvirker bl.a. IBM og Microsoft, forklarer senior forsknings- og innovationsspecialist Janus Dam Nielsen fra Alexandra Instituttets Security Lab, der har været med til at udvikle it-løsningen.

It-løsningen bliver også testet af studerende på det græske universitet i Patras. Her kan de studerende gå ind og evaluere kurser.

- De kan bruge det i diskussioner og snakke om nogle ting, som de måske ikke ville snakke om på samme måde, som hvis de sad i klasselokalet, fordi de kan være anonyme. Samtidig kan de sørge for, at det kun er de studerende, der har fulgt undervisningen, som evaluerer den, siger han

- På Norrtullsskolan bruger man det også hos sundhedsplejersken. Her kan eleverne gå ind og stille spørgsmål af mere privat karakter. På den måde skulle man gerne kunne nedbryde nogle barriere, forklarer han.

Fungerer som et skrabelod

Ifølge Janus Dam Nielsen kan teknologien være afløseren for mange af de scenarier, hvor man i dag bruger cpr-nummer eller NemId, fordi det giver mulighed for kun at vise de oplysninger, som du har brug for i situationen.

Man skal forestille sig et kørekort, hvor der ikke står noget, men hvor alt kan skrabes som et skrabelod.

- Nede i butikken kan du skrabe din alder ud, så du kan dokumentere at du er gammel nok til at købe alkohol. Og overfor politiet kan du vise, at det her rent faktisk er et gyldigt kørekort, som er udstedt til dig, uden at du behøver at skrabe alle dine private oplysninger ud, siger han.

Matematisk bevis

Hele humlen er, at du har en hemmelig nøgle, som ligger på dit id-kort. Men den kunne også ligge på din telefon, computer eller centralt, som NemID gør.

- Pointen er, at du har en nøgle, der svarer til et matematisk bevis, der siger: ja, jeg har den egenskab, og så kan den, som afkræver dine brugeroplysninger se beviset. Det betyder, at de kan tjekke det, uden f.eks. at se din fødselsdato. De kan bare se, at du er et vist antal år, siger Janus Dam Nielsen.

Ifølge Janus Dam Nielsen er problemet i dag, at du giver mere information end nødvendigt, når du skal kontrollere folks alder, fordi man bruger cpr-nummeret.

- Hvis du f.eks. på et datingsite eller andre brugerfora gerne vil verificere en persons alder, kommer du til at give al for meget information. Men det kan du undgå med den her teknologi, siger han.


Fakta om projektet

Forskere fra Alexandra Instituttet har lavet en ny identitetsstandard, hvor det er brugeren selv, der bestemmer, hvilke oplysninger han eller hun giver. Det kan være afløseren for mange af de scenarier, hvor man i dag bruger cpr-nummeret.

Projektet kører over fire år og hedder ABC4Trust. Det bliver i øjeblikket testet på Norrtullsskolan i Sverige og det Universitetet i Patras, Grækenland. 

 

 

Kontakt
IT-byen Katrinebjerg

Åbogade 34

8200 Aarhus N
+45 70 27 70 12
.