Alexandra Instituttet A/S // Aktuelt // Nyheder // Nyheder 2015 // Det kan du gøre for at sikre din virksomhed

Det kan du gøre for at sikre din virksomhed

Artikel

20-01-2015

Det kan du gøre for at sikre din virksomhed

Ved at droppe det traditionelle brugernavn og password og lægge håndteringen af persondata over til en identitetsudbyder, gør danske virksomheder det ikke kun nemmere og sikrere for brugere og kunder. Det bliver også nemmere for virksomhederne at leve op til den formodede stramning af reglerne for persondata, som EU arbejder på.

Jakob Illeborg Pagter, Area Manager på Alexandra Instituttet, forklarer her, hvordan man som virksomhed kan være på forkant med udviklingen.

Hvorfor skal man tage identitetsstyring alvorligt?

- EU er på vej med en forordning, der strammer reglerne for, hvordan persondata skal behandles og opbevares. Hvis den bliver gennemført, forventer vi, at virksomheder, der har rod i personfølsomme data, vil kunne straffes med bøder på op til 100 millioner euro eller fem procent af deres globale omsætning.

Hvilke tendenser ser man i forhold til, hvordan virksomhederne håndterer persondata?

- Generelt oplever vi større fokus på identitetsstyring fra virksomhedernes side. Området er også blevet mere komplekst, og der er flere nye standarder undervejs.

Hvordan kan danske virksomheder undgå at overtræde EU's formodede stramning af reglerne?

- It-sikkerhed handler om ikke kun at være afhængig af en ”mekanisme”. Der er derfor en række forskellige tiltag, som man kan tage. Et sted at starte er at få lavet en Privacy Impact Assessment (PIA), som er en metode til at afdække, hvilke personfølsomme data, man arbejder med og hvordan. På det mere tekniske niveau bør man overveje at outsource f.eks. login-tjenesten og generelt søge at reducere mængden af personfølsomme data, som man har liggende.

Hvem henvender den kommende forordning sig især til?

- Den gælder alle, der har eller behandler personoplysninger – både elektronisk og manuelt. Det gælder både offentlige myndigheder, private virksomheder og foreninger. Idéen er at sikre, at den enkelte borgers persondata ikke bliver krænket.

Hvad kan Alexandra Instituttet hjælpe med?

- Først og fremmest kan vi guide virksomhederne til at afdække, hvilke løsninger de skal vælge. Området er komplekst og ligger nærmest som et kludetæppe i dag. Alexandra Instituttet har fået midler af Styrelsen for Forskning og Innovation til at afdække, hvilke udfordringer virksomhederne står overfor samt at udvikle prototyper i samarbejde med virksomheder, der udvikler eller benytter identitetstjenester.

Kontakt
IT-byen Katrinebjerg

Åbogade 34

8200 Aarhus N
+45 70 27 70 12
.